Процес сушења шљиве

 

Под појмом сушења шљиве  подразумева се процес дехидрације, тј. уклањања влаге из шиве. То је стари начин прераде и чувања (конзервирања ) полодова у исто време, где се количина влаге своди на око 18 %.


На овим просторима до средине 19. века мали део шљива је прерађиван сушењем и то за потребе домаћинства.  То је био сезонски посао у коме учествује цела породица. Од средине 19. века шљива се суши за трговину на домачем и европском тржишту.


У подгорским селима је задржано сушење шљиве у релативно примитивним, али ефикасним сушарама, тзв пушницама, које као извор енергије користе дрво и где полодови смештени на дрврним лесама бивају практично осушени димом.


Сушара у домаћинству  Ивковића у селу Скадар

 


Лесе, село Осечина


Сушаре су зидане од ћерпича, цигле или камена у облику квадрата. Обично су имале 6 или 12 леса испод којих се налазила зидана пећ за дрва. Приликом сушења лесе мењају место да си се шљиве што боље ослшиле. Када се просуше, лесе се ваде и шљиве се пребирају. Купе се суве шљиве, а остале се враћају да се осуше у потпуности. Први налог шљива се најдуже суши док се пушница добро не загреје. У оваквим сушарама, шљиве се суше за споствене потребе и за продају.

 


Пребирање шљива, село Скадар, 2017


У новије време у сеоским домаћинствима граде се савременије сушаре са вагонима. То су зидани објекти са лесама за шљиве, које се налазе на металним носачима. То су вагони који се уз помоћ точкића покрећу и улазе у тунел.


Модерна сушара са вагоном, село Туђин, 2017, НМВ

 


Нова сушара у домаћинству Ивковића, село Скадар, 2017

 

Укомерцијалној производњи суве шљиве, користе се савремњене сушаре различитих типова и капацитета у којима се процес сушења обавља загрејаним ваздухом без могућности да енергетски извор или пак дим дође у додир са плодовима. Када се користи вентилатор, шљиве се суше 24 сата, а ако се суше на традиционалан начин, дрвима, сушење траје 48 сати.


Општина Осечина има преко 160 мини сушара и 27 индустријских тунела за сушење шљиве и лидер је у производњи и извозу суве шљиве на територији Србије.

 


графикон

 

 

 

CreativeCommons Ауторство-Делити под истим условима 4.0.